REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
NAJNOVŠIE PRÍSPEVKY VO FÓRE   
Pavol123 dňa 18.2. 17:27
Juraj dňa 12.2. 17:48
Pavol dňa 8.1. 16:52

NAJNOVŠIE SNEHOVÉ SPRÁVY   
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
21.4.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 0 cm  sneh len na časti trate, výskyt kameňov  neupravené  miroBB 
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 

Záznamov: 1-10 z celkom 236   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Kremnické vrchy - Skalka | 6.12.2022 | Karol Kováč | Čítané 1197x | 2 príspevky v diskusii
Sezóna 2022/23 sa rozbieha na Mikuláša
Na Skalke pri Kremnici upravené prvé kilometre tratí

Očakávané sneženie na Mikuláša sa dostavilo a aj na Skalke spadlo cca 10 cm vlhkého snehu. Večerný dážď v predošlom dni sa po polnoci zmenil na sneženie tak, ako predpovedal aj SHMÚ a počítačový model ALADIN.
Výška snehu na inline dráhe a už pred rokom dobre pripravenému úseku do Bystrického sedla, tak umožňujú nedočkavcom zabehnúť si na zhruba 3 km okruhu prvé tréningové kilometre. Titulný obrázok je už z upravenej a osvetlenej trate na inline dráhe.

Vďaka veľmi pohotovej informácii od Romana z CykloSanté sme sa už ráno dozvedeli aká je aktuálna situácia. Takéto informácie sú veľmi dôležité pre nás všetkých, ktorí bežecké lyžovanie zbožňujeme. Ďakujem za všetkých bežkárov a verím, že sa budeme môcť na informácie priamo od zdroja spoľahnúť počas celej sezóny.
Je veľmi dôležité aby sme všetci prispievali vlastnými informáciami o stave bežkárskych tratí a dopĺňali tak ostatné informácie z kamier či gps záznamov o pohybe strojov na úpravu tratí. Pomáhame si tak navzájom pri rozhodovaní kam sa vybrať na bežky.

Dnes počas existencie sociálnych sietí, mnohí z nás vyhľadávajú tieto informácie aj na týchto platformách. Tam však nenájdeme usporiadané informácie v komplexnej podobe tak, ako na našom serveri. V neposlednom rade nie všetci využívajú sociálne siete a tak webové stránky sú pre mnohých jediným zdrojom informácií na internete.

Informácie u nás si môžete vyberať podľa 16 oblastí (obr. 2), ktoré boli vytvorené na žiadosť našich užívateľov a prevádzkovateľov stredísk bežeckého lyžovania. Je iba na nás ako sa podelíme o naše skúsenosti v správach o stave tratí. Všetky informácie sú bezplatne prístupné všetkým návštevníkom servera, ktorý bol založený s týmto hlavným cieľom. Odovzdávať si informácie o úprave tratí navzájom a nezištne. Informácie z kamier alebo z gps záznamov pohybu strojov na úpravu tratí spolu s autentickou informáciou od bežkára, ktorý si trať prešiel sú tie najkomplexnejšie.

Navyše si vieme spätne prezrieť archív správ za uplynulé sezóny v archíve sprav už od sezóny 2009/2010. (obr. 3. 4 a 5). Takéto informácie sú zaujímavé a nenájdeme ich na spomínaných sociálnych sieťach.

Chcem vás preto aj takto požiadať aby ste svojimi informáciami pomohli ľuďom, ktorí majú rovnakú záľubu. Nebudem vám sľubovať žiadne body, či odmeny za túto činnosť ale dobrý pocit, že niekomu pomôžete. Viem niekoľkým aktívnym prispievateľom poskytnúť voľný štart alebo zľavu zo štartovného na niektoré podujatia v behu na lyžiach.

Verím, že si spolu užijeme dlhú sezónu s množstvom snehu a užitočnými informáciami aj na týchto stránkach.


     
Informácie | 25.11.2022 | Karol Kováč | Čítané 1011x | 1 príspevok v diskusii
Kedy napadne dostatok snehu?
Ako sa orientovať v informáciách o predpovedi počasia (doplnené 4.12.)

Na prahu novej sezóny sa už všetci nevieme dočkať, kedy si budeme môcť vybehnúť na bežky. Je preto prirodzené, že intenzívne hľadáme informácie o vývoji počasia aby sme sa dozvedeli, koľko ešte budeme čakať. V rôznych médiách a na internetových stránkach sa objavujú "zaručené správy" kedy začne snežiť a dokonca pred zimou sa na rôznych miestach dozvieme aj aká nás čaká zima.
Mnohí sme náchylní uveriť takýmto dlhodobým víziám, najmä ak sú z nášho pohľadu priaznivé. Mohli sme sa pred pár týždňami dozvedieť, že zima bude síce mierna, ale s množstvom snehu. No kto by to nebral?
Potom tu máme rôzne bombastické titulky ako nás v najbližších dňoch zasype sneh. Ak si potom prečítame článok pod takýmto titulkom, zistíme, že to vlastne bude iba možno a už vôbec toho snehu nebude tak veľa a aj to iba na niektorých miestach na severe a na horách.

Ako teda pristupovať k takýmto informáciám a hlavne, kde nájdeme spoľahlivé a najpravdepodobnejšie predpovede?
Nie som žiaden odborník, ale vzhľadom, že zima je mojim najobľúbenejším ročným obdobím, spojeným s mojim najobľúbenejším športom, tak sa už dlhé roky venujem vyhľadávaniu spoľahlivých informácií o vývoji počasia a trochu sa snažím aj hlbšie pochopiť základy meteorologických javov.

Za tie roky som dospel k niektorým záverom, ktoré sa osvedčili a ak chcete, môžem sa s niektorými podeliť.
Dnes si vieme na webe nájsť množstvo informácií o vývoji počasia a existujú rôzne predpovedné modely, ktoré zaobstarávajú či už globálne alebo lokálne výstupy. Tieto predpovedné modely spracovávajú najvýkonnejšie počítače, ktoré vyhodnocujú dáta z veľkého množstva meteorologických staníc, družíc a ďalších zdrojov, ktoré sa v nich zhromažďujú. Profesionálne meteorologické služby potom tieto výstupy vyhodnocujú a vydávajú predpoveď počasia na najbližšie obdobie. U nás je pre mňa najväčšou autoritou v tejto oblasti Slovenský Hydrometeorologický Ústav - SHMÚ, kde pracujú profesionáli.
Existuje aj druhá možnosť, keď je možné pozrieť si predpovede z už spomínaných modelov, ktoré vypracujú počítače. Tieto predpovede sú ale iba počítačovými algoritmami, ktoré neberú do úvahy lokálne vplyvy na priebeh počasia tak, ako ich vedia spracovať profesionálni meteorológovia, ktorí pracujú aj s údajmi, ktoré počítače nemajú. Sú to dáta z dlhoročných pozorovaní v určitých špecifických oblastiach. Tu by som vedel aj uviesť nejaké príklady ale naozaj nechcem tu nudiť v téme článku, ktorý je predovšetkým o tom, čomu môžeme veriť a čo treba ignorovať pri predpovedi počasia.

Tak len niekoľko zásad a mojich skúseností, ktoré tu teraz uvediem.
1. Predpovedať s vysokou pravdepodobnosťou zrážky je väčšinou dlhšie ako na 2 dni veľmi neisté.
2. Ak sa niekde dočítate, alebo v nejakej predpovedi nájdete, že o týždeň napadne pol metra snehu, tak neverte. Pravdepodobnosť, že to vyjde je väčšinou veľmi malá, čiže môže to vyjsť ale zároveň nemusí spadnúť ani 1 cm snehu. Navyše v našich podmienkach treba k tomu vložiť aj faktor teploty, čiže zo snehu môže byť dážď. Veľmi zriedka takáto predpoveď vyjde aspoň približne.
3. Predpovedať teplotu je väčšinou možné na trochu dlhšie obdobie, čiže na 3-4 dni. Ale ani to nemusí vždy vyjsť najmä pri prechode frontu, ktorý môže svoj postup spomaliť alebo zrýchliť.
4. Ak budete niekedy sledovať družicové zábery a na nich veľa oblačnosti, tak treba vedieť, že nie z každej oblačnosti, ktorá vyzerá mohutná aj spadne veľa zrážok. Preto sa netreba spoliehať, že napadne veľa snehu.
5. U nás na Slovensku môže priniesť najvýdatnejšie sneženie tlaková níž, ktorá sa vytvorí nad severným Balkánom. Za priaznivých okolností sa studený vzduch prúdiaci od severu stáča nad stredozemným morom a Jadranom, kde naberá vlhkosť a stretáva sa s teplejšími vrstvami vzduchu, ktorý potom prúdi nad naše územie a vypadávajúce zrážky sú najintenzívnejšie v našej oblasti. Do severných náveterných hôr môže intenzívne sneženie priniesť aj prúdenie od severozápadu ale tieto zrážky väčšinou spadnú iba v severnej polovici územia.
6. Ak k nám začne prúdiť pôvodom arktický vzduch, tak sa môžeme tešiť na ochladenie ale pravdepodobnosť zrážok je v takomto prípade nízka.
7. Ak budete prezerať mapu teplotných vrstiev, tak si vyberte hladinu 850 hPa, čo je približne tlak vo výške 1500 metrov. Ak je na mieste o ktoré máte záujem zelená farba, tak tá označuje, že teplota v tejto výške bude pod nulou a s veľkou pravdepodobnosťou padajúce zrážky budú už od cca 1200 m n.m. snehové. Čím tmavšia zelená alebo modrá farba, tým chladnejší vzduch a nulová hranica sa tak posúva nižšie.

To je len niekoľko mojich poznatkov. Prúdenie vzduchu v atmosfére je veľmi zložitý proces a preto predpovedať vývoj počasia a zvlášť zrážok je aj v dnešnej dobe veľmi ťažké a problematické.

Na záver ešte uvediem niekoľko výstupov z modelu ALADIN a ECMWF, ktoré využíva aj SHMÚ a sú verejne dostupné na ich stránkach. Tu môžeme vidieť ako sa vyvíja predpoveď počasia na 3 dni a na 10 dní. Vybral som predpoveď pre Skalku v Kremnických vrchoch z výstupov modelov od 24.11. 00 hod. do 25.12. 12 hod. Interval predpovedí je 12 hodín. V hornej časti je predpoveď teploty, v strednej oblačnosť a v spodnej časti zrážky. Modrá farba pri zrážkach je dážď a šedá sneh. 1 mm zrážok znamená cca 1 cm snehu.

Obr. č. 1 - aktuálna situácia na Skalke na Katarínu
Obr. č.2, 3, 4 a 5 je výstup 3-dňovej predpovede ALADIN, kde je evidentné, že najbližšie 3 dni, teda do 28.11. žiaľ, žiaden sneh nenapadne.
Na obr. č. 6, 7, 8 a 9 je 10 dňová predpoveď z modelu ECMWF, kde vidíme ako sa predpoveď pre vzdialenejšie dátumy mení. Porovnajte si ich so skutočnosťou aká bude napr. o týždeň budúci víkend.
Ako teda vidieť, tento víkend sneh nenapadne, či bude sneh na Skalke budúci víkend, na to si s predpoveďou musíme počkať minimálne do budúcej stredy. Dlhodobé výhľady nie sú moc optimistické ale ako som písal vyššie, nebuďme pesimistický a snáď sa to otočí.

Porovnáme si to so skutočnosťou po budúcom víkende. Verím, že sa dočkáme už skoro, dátum na to už je.

Ako to teda dopadlo?
Skoršia dlhodobá predpoveď, ktorá predpovedala na víkend možné sneženie, sa podľa očakávania nenaplnila a na Skalke cez víkend napadol asi 1 mm snehového poprašku.

Doplním ešte aktuálny výhľad na najbližšie dni. Ten je optimistický a v utorok by sme sa už mohli dočkať na horách s nadmorskou výškou nad 1000 metrov významnejšieho sneženia. Žiaľ výhľad na ďalšie dni už taký optimistický nie je. Držme sa však zásady, že dlhodobejšie predpovede sú vo väčšine neúspešné a tešme sa z utorkovej nádielky snehu...


     
  Informácie | 18.11.2022 | Jaroslav Murgaš | Čítané 663x | 11 príspevkov v diskusii
Startlab
Podpora

Ahojte.
Dovoľujem si aj na tejto stránke dať do pozornosti informáciu o práve prebiehajúcej zbierke na podporu vylepšenia informovanosti bežkárov o aktuálnom stave bežeckých tratí na celom slovenku
https://www.startlab.sk/projekty/3007-mapa-aktualnych-podmienok-pre-bezecke-lyzovanie/
     
Informácie | 4.10.2022 | Karol Kováč | Čítané 812x | 0 príspevkov v diskusii
Jízda bílou stopou s ČEZ SkiTour může začít. Registrace na sezonu 2023 byly spuštěny!
Tlačová správa organizátora SkiTour

Po veleúspěšné 15. sezoně ČEZ SkiTour, která přilákala téměř 11 000 závodníků, nedočkavě vyhlížíme sezonu novou, která propukne už 7. ledna 2023. Vyberte si už teď z celkem 7 závodů, zjistěte, do které skříně jste po zimě uklidili lyže a těšte se na zimu 2023. Své startovné si ulovíte už nyní na webu www.ski-tour.cz!
ČEZ SkiTour vůbec poprvé odstartujeme v Krkonoších, konkrétně 7.–8. 1. 2023 na Horních Mísečkách. Azurové nebe a haldy kvalitního sněhu jsme si tam společně užili už vloni při Zavíráku SkiTour 2022 a prostředí nedaleko od Labské boudy nebo Medvědína nás tak uchvátilo, že jsme neodolali a našli pro krkonošský závod pevné místo v kalendáři. Ostrý start do sezony po novém roce poté pokračuje Zadovskou 30, která vás provede nedotčenou šumavskou přírodou o víkendu 14. - 15. 1. 2023!
Úvodní měsíc sezony završí 21. - 22. 1. třetí zastávka ČEZ SkiTour, kterou bude Krušnohorská 30. Okolí Cínovce již vloni při své premiéře v kalendáři prokázalo, že nabízí perfektně upravené tratě, příjemný profil a divokou přírodu, která stojí za prozkoumání ve stopě.
Ani únor vaše lyže nenechá oddychnout. První zastávkou bude Deštné v Orlických horách, kde od 4. do 5. 2. vyrazíme do stopy Orlického maratonu. Pomyslný vrchol běžkařské sezony se odehraje od 9. do 12. února v Bedřichově, kde nás od čtvrtka do neděle čeká již 56. ČEZ Jizerská 50. Závod všech závodů, 50 km klasicky, proběhne tradičně v neděli, a navíc si pro vás letos organizátoři přichystali novinku v podobě ČSOB Jizerské 17 volnou technikou. Registrace do Bedřichova již běží na plné obrátky na jiz50.cz a pokud chcete ušetřit nějakou kačku, pořiďte si startovné do 31. října. Únor uzavíráme na severu Moravy Jesenickým lyžařským maratonem neboli JeLyManem (25.–26. 2. 2023), kam se již tradičně dopravíte lanovkou a užijete si výhledy z hřebenů Jeseníků, Rychlebských hor a Kralického Sněžníku.
Pokud chcete získat náskok na své pronásledovatele z celkového pořadí ČEZ SkiTour, vyrazte kousek za hranice k polským sousedům a posbírejte body do celkového hodnocení v Jakušicích, kterým se přezdívá polský Bedřichov. Věhlasný Bieg Piastów, který příští rok proběhne od 3. do 5. března, je znovu partnerským závodem seriálu ČEZ SkiTour. O krásách tamních stop by vám mohla dlouze vyprávět třeba hvězda sezony 2022 Adéla Boudíková, která v uplynulé sezoně vyhrála ženský závod na 50 km klasicky!
Kruh se uzavírá a sezonu zakončíme tam, kde startovala, v Krkonoších. Borcem na konec a velkolepou tečkou za sezonou ve stopě bude vůbec poprvé závod v Harrachově, kde od pátku do soboty 10. - 11. 3. 2023 prozkoumáme trasy v okolí skokanského můstku. Pátek rozjedeme stylově nočním závodem volnou technikou s čelovkami a poslední den sezony, sobota 11. 3., přinese dětský závod Mini SkiTour a závody klasickou technikou mezi harrachovskými dominantami. Pokud je vám to málo, těšte se na večer. Čeká vás slavnostní vyhlášení celkového pořadí ČEZ SkiTour 2023 a následná party pro milovníky bílé stopy i širokou veřejnost.
Kdo rozjíždí zimu s ČEZ SkiTour pravidelně, již dávno ví, že přinášíme zábavu úplně pro každého. Máme dětské závody Mini SkiTour pro děti do 15 let a pro dospělé lyžaře potom klasické i bruslařské distance od 10 do 50 km. Během 7 zastávek objedeme dokola celou republiku a užijeme si unikátní atmosféru, profil a přírodu každé z lokalit. Vyrazte do stopy s celou rodinou, kamarády nebo třeba i sami a vyberte si závod, který vám sedne nejlépe. Registrujte se na www.ski-tour.cz a vidíme se ve stopě, SKOL!


Termíny 16. ročníku ČEZ SkiTour:
Horní Mísečky: 7. – 8. 1. 2023
Zadovská 30: 14. – 15. 1. 2023
Krušnohorská 30: 22. – 23. 1. 2023
Orlický maraton: 4. – 5. 2. 2023
ČEZ Jizerská 50: 9. – 12. 2. 2023
JeLyMan: 25. – 26. 2. 2023
Bieg Piastów (partnerský závod): 3. – 5. 3. 2023
Harrachov: 10. – 11. 3. 2023


Richard Valoušek
Communications Director



     
Informácie | 22.9.2022 | Cyklo Santé | Čítané 1206x | 1 príspevok v diskusii
Príprava bežkárskych tratí
Na zimu nečakáme so založenými rukami

Pozdravujem všetkých, ktorí sa po neobyčajne horúcom lete už nevedia dočkať poriadneho ochladenia a sneženia. Myslím ale, že na to si ešte nejaký ten týždeň počkáme. To ale nevadí, nakoľko máme čas dokončiť robotu, ktorú sme si naplánovali.
Ale poporiadku: minulý rok sme začali s vypilovaním a kosením bežkárskych tratí, ktoré sa ukazuje pre úspešný priebeh zimnej úpravy a údržby ako nevyhnutné /napadne viac snehu na trate, je menej popadaných stromov, konárov a je tiež menšie riziko poškodenia mechanizmov/. Tu sa chcem poďakovať všetkým, ktorí nám prišli pomôcť. Bez vás by sme toho urobili ovela menej. Rovnako sa chcem aj na tomto mieste poďakovať za podporu a veľmi dobrú spoluprácu s mestom Kremnica, Mestskymi lesmi Kremnica ako aj BBSK.
Na tento rok sme preto naplánovali 7 spoločných brigád. 3 z nich máme úspešne za sebou / boli v mesiacoch máj a jún/, 4 nás čakajú v najbližších dňoch. Postupne 24.9., potom 1.10., 8.10. a 15.10.2022. Našim cieľom je dokončiť úsek na Južnom okruhu od Zolovej chaty smer Slobodné po Šindliarku.
Čo sa týka našich ďaľších aktivít-priebežne pracujeme aj na okruhoch priamo na Skalke, v najbližších dňoch vylepšíme a opravíme / vandalmi/ poškodené značenie tratí. A samozrejme finišujeme s prípravou mechanizmov, ktoré používame pri zimnej úpravu bežkárskych tratí.
A čo na záver?
Verím, že ste všetci zdraví, mali ste pekné leto, že ste poctivo trénovali...a že sa opäť uvidíme na Skalke, kde vždy nájdete /pokiaľ to poveternostné podmienky dovolia/ perfektne pripravené a upravené bežkárske trate.
Za Cyklo-Santé Roman Béreš.



     
Informácie | 26.4.2022 | Karol Kováč | Čítané 1001x | 0 príspevkov v diskusii
Zimná sezóna 2021/2022 je za nami
Aká bola už takmer bez obmedzení pre pandémiu

Priatelia bežkári, máme za sebou ďalšiu bežkársku sezónu a tak by som ju chcel v tomto článku stručne zhodnotiť a aj pripomenúť na čo by sme nemali zabudnúť aby sme svoj výstroj našli na začiatku tej nadchádzajúcej v poriadku.
Práve končiacu sezónu možno zhodnotiť ako jednu z tých vydarenejších a pomerne dobrých čo sa týka dĺžky ale aj snehových podmienok. Najme v lokalitách nad cca 800 metrov nad morom bolo snehu dostatok a tak zimu možno považovať za vydarenú. Veď prvé správy o vhodných podmienkach na bežkovanie sa objavili už koncom novembra a sezóna končí na niektorých miestach až v týchto dňoch v polovici apríla. Po tej uplynulej nám už aj opatrenia proti pandémii nebránili venovať sa nášmu športu. Rozbehli sa znovu aj podujatia v diaľkových behoch takmer v plnom rozsahu.

Akýmsi ukazovateľom podmienok pre bežkárov sú snehové správy aj na našom serveri, z ktorých sme sa mohli dozvedieť aké sú možnosti na bežkovanie. Tu by som sa chcel veľmi poďakovať všetkým, ktorí si dali tú námahu a informovali nás o podmienkach pre bežkárov v jednotlivých oblastiach.

Žiaľ s rozmachom sociálnych sietí sa u nás už vôbec neobjavovali informácie z niektorých stredísk.
Nesklamali upravovatelia z oblasti Kremnických vrchov Cyklo-Santé a ZAaRES Banská bystrica, ktorí veľmi pravidelne poskytovali informácie o úpravách a aktuálnych podmienkach. K nim sa pridali aj ďalší a tak sme sa najmä z tejto oblasti vždy včas a aktuálne dozvedeli, či sa oplatí do tejto obľúbenej lokality vyraziť a kvalitne si zabehať. Z Vysokých Tatier sme sa tiež dozvedeli informácie okrem Štrbského Plesa o úpravách tratí od užívateľa edusport. Z ostatných oblastí už takmer nič. Je to škoda, pretože štruktúra správ z jednotlivých oblastí vie poskytnúť ucelený prehľad o upravovaných tratiach tak, ako to na sociálnych sieťach nenájdeme.

Ešte raz vďaka za všetkých bežkárov, užívateľov stránok Bežkár.sk za užitočné informácie a úsilie pripraviť pre nás dokonalé trate. Ďakujeme.

Bežkár.sk je tu s vami už 13 sezón s cieľom vytvoriť priestor pre komunitu bežkárov aby si tu našli užitočné informácie pre tento šport. Počas sezóny stránky servera denne navštevuje okolo 2000 záujemcov a tak si myslím, že má stále význam tento priestor pre bežkárov poskytovať.
Preto sa s vami teším už teraz na tú nadchádzajúcu sezónu a verím, že tu nájdeme opäť kopec užitočných informácií pre šport, ktorý milujeme.

Nezabudnime sa ešte postarať o výstroj a najmä bežky. Užitočné rady ako bežky ošetriť a odložiť do ďalšej sezóny nájdete v článku: http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=610
Ak máte pripomienky k obsahu servera alebo nejaké užitočné rady ako jeho obsah zlepšiť, tak napíšte do diskusie pod článkom alebo pošlite mail na adresu admina.

Na serveri nájdete články aj mimo sezóny aj keď možno v menšej intenzite. Dozvieme sa dúfam, ako sa v jednotlivých oblastiach pripravujú na novú sezónu a čo nové pre bežkárov chystajú. Tak isto je otvorený priestor aj pre príbuzné športové aktivity a udržiavanie si kondície pre všetkých, ktorí chcú byť na novú sezónu dobre pripravení.

Teším sa spolu s vami po skončení letnej sezóny na tú nadchádzajúcu našu zimnú.



     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 19.4.2022 | Matus Jancik | Čítané 1010x | 0 príspevkov v diskusii
Bielu sobotu oslavovali lyžiari na pretekoch Štrbské bežky
8. ročník odštartoval v sobotu 16. apríla 2022

Bežci na lyžiach z celého Slovenska, Českej republiky a Rakúska sa v sobotu 16. apríla 2022 stretli na Štrbskom Plese, aby spoločne strávili Bielu sobotu na bežkách. Počas skutočného aprílového počasia, kedy sa striedalo slnečné počasie s občasným nárazovým vetrom a miernym snežením, sa na ôsmom ročníku pretekov Štrbské bežky predstavilo spolu 223 štartujúcich.

Verejné preteky Štrbské bežky každoročne spestrujú kalendár bežeckých lyžiarskych podujatí, no z dôvodu pandémie boli preteky v roku 2021 úplne zrušené a 8. ročník plánovaný v januárovom termíne Svetového dňa snehu bol preložený práve na Veľkú noc, na záver lyžiarskej sezóny. Ani tento neskorý termín neodradil fanúšikov bežeckého lyžovania a opäť pricestovalo množstvo rekreačných lyžiarov aj známych vrcholových športovcov. Preteky sa konajú pod záštitou hudobnej skupiny No name, ktorej členovia sa pre hudobné povinnosti tento rok na štart nepostavili.

Na začiatku pretekov organizátori zo Štrby pripravili detské bežky na krátkej 300 metrovej trati s prekážkami pre najmenšie predškolské deti a deti do 10 rokov. O svoje prvé medaily zabojovalo 28 detí. Na poludnie odštartovala obľúbená disciplína SnowKidz kros šprint. Sú to preteky na približne 700 metrovej trati s rôznymi prekážkami ako slalom, cúvanie, preskoky, rôzne otočky a terénne nerovnosti. Pretekári mali možnosť zblízka vidieť aj zasnežovaciu techniku a pásové vozidlá z Areálu bežeckého lyžovania, ktoré lemovali súťažnú trať. Spomedzi 87 pretekárov bol najrýchlejší slovenský reprezentant a účastník tohtoročných Majstrovstiev sveta v behu na lyžiach do 23 rokov Andrej Renda s časom 2:52,5. Andrej odovzdal skúsenosti svojej mladšej sestre Emílii Rendovej, ktorá s časom 3:33,3 tesne zvíťazila medzi ženanami. Najmladšou pretekárkou, ktorá zdolala celú trať bola domáca 7-ročná lyžiarka Barbora Bujdová.

Ďalšou disciplínou boli preteky s hromadným štartom voľnou technikou na 2 a 5 kilometrovej trati. Víťazi dlhšej trate sú navždy vygravírovaní na putovné drevené Štrbské bežky. Dva okruhy v dĺžke 2,5 kilometra v náročnom mäkkom snehu najrýchlejšie odbehol účastník zimnej olympiády v Pekingu Peter Mlynár z ŠKP Vysoké Tatry s časom 18:23,6. O minútu neskôr dobehol víťaz kros šprintu Andrej Renda a tretie miesto s časom 19:34,4 obsadil slovenský reprezentant v skialpinizme Jakub Šiarnik z klubu Davorin.sk. Peter Mlynár zvíťazil aj v roku 2019, preto jeho meno bude na lyžiach už po druhýkrát. Prvý zápis na Štrbské bežky bude patriť pretekárke Petre Repkovej z KBT Spiš s časom 27:36,6. Druhé miesto obsadila Emília Rendová z Team Renda (27:37,2) a tretia skončila Alexandra Michalovičová z KBL Jasná (28:20,1). Na 5 kilometrovej trati súťažilo 41 pretekárov. Kratšiu dvojkilometrovú trať odbehlo 61 bežcov a najrýchlejšími boli pretekári z ŠKP Vysoké Tatry Martin Mlynár (6:54,8) a Štrbian Martin Škvarenina (7:01,9). Tretí dobehol Ľubomír Pastrnák (7:51,6) zo Štôle. Ženské preteky vyhrali tri juniorky. Prvou bola Tereza Bukasová (9:34,5) z BK Opalisko Závažná Poruba, druhá dobehla Tina Miranová (10:23,6) z MKL Kremnica a tretia skončila Mia Kováčová (10:31,2) z KB Predajná.

Okrem športového programu sú Štrbské bežky známe aj uvolnenou atmosférou a sprievodným programom. Počas celého dňa sa o hudobný podmaz postaral DJ XXL a svetoznáme hity zahrali členovia hudobnej skupiny AMIRAL zo Štrby Pretekári okrem bohatých cien, účastníckej medaily a chutného občerstvenia mohli získať ceny aj v tombole.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, ZŠ Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí vo februári usporiadali preteky pohára ZSL v behu na lyžiach a v marci privítali pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky, ktoré boli zároveň medzinárodnými pretekmi o Tatranský pohár. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Článok on-line: https://www.skstrba.sk/novinky/bielu-sobotu-oslavovali-lyziari-na-8-rocniku-pretekov-strbske-bezky/
Video zostrih: https://www.youtube.com/watch?v=qEH2xqV6AWI
Fotogaléria: https://www.facebook.com/media/set?vanity=MTomkoPhoto&set=a.4869464163182246



     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 8.4.2022 | Matus Jancik | Čítané 1238x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky odštartujú počas Veľkej noci
16. apríla 2022 v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese

Naposledy sa o putovné Štrbské bežky súťažilo v januári v roku 2020 počas Svetového dňa snehu. Nasledujúce dva roky sa počas lyžiarskeho sviatku preteky pre verejnosť nekonali a usporiadatelia zo Športového klubu Štrba sa sústredili hlavne na preteky pre vrcholových športovcov a športové kluby. Fanúšikovia bežeckého lyžovania sa dočkali uvoľnenia opatrení a tradičný súťažný aj kultúrny program odštartuje ešte tento rok počas veľkonočnej soboty. Na poludnie 16. apríla 2022 sa v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese uskutoční 8. ročník verejných pretekov v behu na lyžiach Štrbské bežky. Podujatie sa koná pod záštitou hudobnej skupiny No Name.

Pre všetkých bežkárov organizátori pripravia dvoj a päť kilometrovú trať na ktorej sa každoročne konajú rôzne medzinárodné súťaže. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená víťazov na 5 km trati budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Tento obľúbený šprint pomedzi prekážky ako slalom, rôzne obrátky, podlezenie a pod. si môžu bezplatne vyskúšať všetci prihlásení účastníci. Každý, kto prejde cieľom získa účastnícku medailu a zapojí sa do tomboly o atraktívne ceny. Drobné odmeny môžu získať aj deti do 10 rokov na krátkej rovinatej trati s malými prekážkami a najmenšie detičky si môžu prísť bezplatne vyskúšať detské bežky. Atmosféru umocní DJ a vygraduje koncert hudobnej skupiny AMIRAL. Partneri podujatia v areáli predstavia rôzny športový materiál a oblečenie.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí vo februári usporiadali preteky pohára ZSL v behu na lyžiach a v marci privítali pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky, ktoré boli zároveň medzinárodnými pretekmi o Tatranský pohár. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Viac informácii o pretekoch:
www.skstrba.sk a www.regiontatry.sk.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 16.3.2022 | Matus Jancik | Čítané 956x | 0 príspevkov v diskusii
Bežkovanie aj v apríli?
Vo Vysokých Tatrách bez problémov.

Vďaka nadmorskej výške Štrbského plesa a jeho polohe s vyšším objemom zrážok si tu môžete vychutnať bežkovanie počas celej sezóny. Takisto je zabezpečené umelé zasnežovanie a v kombinácii s pravidelnou úpravou tratí na profesionálnej úrovni je táto destinácia magnetom pre profesionálnych ale aj rekreačných bežeckých lyžiarov . Osem okruhov v dĺžke od 1,4 do 5 kilometrov, niektoré dokonca homologizované FIS certifikáciou, väčšina z nich je horského charakteru s prevýšeniami. Nezabudli tu ani na deti a rekreačných bežkárov, ktorí sa môžu vyšantiť na 2 okruhoch a štadióne. Podmienky sú stále veľmi dobré.

Neviete bežkovať a ani nemáte výbavu?

To vôbec nevadí. Zázemie bežeckého areálu je pripravené aj na Vás, bežky ako aj inštruktora si vybavíte priamo na mieste. Vďaka bežkovaniu objavíte čaro tohto prirodzeného pohybu, kde dostane zabrať celé telo. A ktovie, možno na budúci zimu prídete do Tatier aj s bežkami, aby ste potom objavili aj ostatné bežkárske trasy v nižších polohách, ktoré sú odkázané na prírodný sneh. Vyhliadková trasa v dĺžke 8 km spájajúca Vyšné Hágy s Novým Smokovcom či okruh v dĺžke 7,5 km na Starolesnianskych lúkach sú len dva tipy z viac ako 65 km tratí v celom Regióne Vysoké Tatry.

Do bežkovania vo Vysokých Tatrách!

Realizované s finančnou s podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

     
Bežecké preteky | 3.3.2022 | Matus Jancik | Čítané 1325x | 1 príspevok v diskusii
Memoriál 24 padlých hrdinov SNP
63 ročník medzinárodných pretekov v behu na lyžiach

TJ Tatran Gerlachov usporiada 12. - 13. marca 2022 Medzinárodné preteky FIS Slavic Cup v bežeckom lyžovaní - 63 ročník Memoriál 24 padlých hrdinov SNP.

Podujatie sa uskutoční v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese so štartom hlavných kategórií o 9:15 hodine. V sobotu sú naplánované individuálne preteky klasickou technikou pre dorastenecké, seniorské a veteránske kategórie a popoludní preteky pohára ZSL v behu na lyžiach v žiackych kategóriách. V nedeľu program pokračuje individuálnymi pretekmi mužov a žien voľnou technikou. Hlavné mužské kategórie pobežia v oboch disciplínach 15 km a ženy 10 km.

Pre úspešnú organizáciu pretekov je nevyhnutné dodržiavanie platných protiepidemiologických opatrení a počas celého víkendu bude obmedzený pohyb verejnosti po lyžiarskych bežeckých tratiach vo Furkotskej doline a v bežeckom štadióne. V sobotu budú trate uzatvorené od rána do 16:00 hod. a v nedeľu od rána do 13:00. Pre verejnosť bude celý víkend prístupný malý okruh na Mlynickej lúke. Na Štrbskom Plese sú vďaka umelému zasnežovaniu a výborným snehovým podmienkam denne upravené všetky trate pre tréning vrcholových športovcov aj rekreačné bežecké lyžovanie.

Viac na http://tjtatrangerlachov.sk


     

strana 1 2 3 4 5