REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska





ZAaRES Banská Bystrica

Stránky mesta Kremnica


Skalka-meteostanica


Horská služba
Kremnické vrchy

tel.:Skalka +421948570111
Králiky:+421948570112
web: HS Kremnické vrchy
KREMNICKÉ VRCHY
Oblasť Kremnické vrchy zahŕňa trasy v oblastiach Skalka, Králiky, Krahule, Malachov, Turček, Tajov, Kordíky...
Príspevky na úpravu trati na Skalke vo výške 4€/os./deň si môžete zakúpiť v Relaxcentre, v CykloSanté, Na Hostinci a priamo pri vstupe na štadión. Zakúpením 30€ náramku získate vstup na upravené trate na celú sezónu. Príspevky pre Kordícky Hrebenák môžete vhodiť do kasičky na Kordíckej zvážnici

SNEHOVÉ SPRÁVY - Kremnické vrchy  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
21.4.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 0 cm  sneh len na časti trate, výskyt kameňov  neupravené  miroBB 
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 

Záznamov: 1-10 z celkom 158   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Kremnické vrchy - Skalka | 18.2.2015 | Roman Beres | Čítané 2504x | 0 príspevkov v diskusii
Pozvánka
Salomon Nordic-Testovanie


POZVÁNKA
na testovanie bežeckých lyží


Cyklo-Santé-Salomon


KDE: Skalka, bežecký štadión
KEDY: 7. - 8. marec 2015
V ČASE: 10:00 -17:00 hod


Ponúkame možnosť testovania noviniek Salomon Nordic 2015:
- S-LAB SKATE YELLOW, výkonnostné modely pre korčuliarsku techniku
- CARBON SKATE LAB, najnovšia karbónová bežka
- EQUIPE RC SKIN a AERO 9 SKIN s najnovšou bezvoskovou technológiou SKIN GRIP



Priniesť si treba:
- palice
- bežecké topánky (SNS viazanie)
Bežecké topánky budú k zapožičaniu len v obmedzenom množstve!



Viac info v predajni Cyklo-Santé a na telefóne 0907 858 639
Tešíme sa na Vás!
















     
  Kremnické vrchy - Skalka | 14.2.2015 | Martin Ivanic | Čítané 2378x | 3 príspevky v diskusii
Banskobystricka stopa bude 21.2.2015 na Kralikoch
Klasika a korculovanie cca 20 km.

Pozyvame vas na Banskobystricku stopu dna 21.2.2015.

Prezentacia na stadione vo vezi od 7:30.

Prihlasky na www.nonstopbehnt.sk


Pridte.
     
Kremnické vrchy - Skalka | 4.2.2015 | Jozef Mecele | Čítané 2349x | 3 príspevky v diskusii
MKL Kremnica usporiada na Skalke slovenský šampionát v behu na lyžiach
Trate budú pre verejnosť uzavreté

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada v sobotu a v nedeľu 7. – 8. februára 2015 na Skalke I. časť tohtoročných Majstrovstiev Slovenska v behu na lyžiach.

V sobotu sa uskutočnia dištančné preteky žiactva, dorastu, juniorov, dospelých a veteránov klasickou technikou s intervalovým štartom, v nedeľu je v programe šprint žiactva, dorastu, juniorov a dospelých klasickou technikou.

V čase konania pretekov od 9:30 do cca 14:00 hod budú pretekové trate pre verejnosť uzavreté. Organizátori sa obracajú na návštevníkov Skalky, turistov, bežkárov, fanúšikov bežeckého lyžovania s prosbou, aby počas podujatia nevstupovali na lyžiarske bežecké trate, zvýšili svoju pozornosť, ohľaduplnosť, dbali na pokyny usporiadateľov, predišli kolíziám s účastníkmi pretekov a prispeli tým k zdarnému priebehu podujatia!

Propozície pretekov:

http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/240/propozice_v.pdf

Ďakujeme!

MKL Kremnica

Foto - Ivan Čillík

     
Euroloppet | 2.2.2015 | Karol Kováč | Čítané 2891x | 5 príspevkov v diskusii
Aký bol 42. ročník Bielej stopy Euroloppet
Nielen moje vyznanie, dojmy a postrehy na trati 35 km FT

Ešte týždeň pred začiatkom Bielej stopy bola situácia so snehom v Kremnických vrchoch dosť zúfalá. Aj keď na hrebeni ležalo do 40 cm snehu, tak v polohách pod 1000 metrov nad morom to miestami nebolo ani 10 cm. Keďže takéto podujatie nie je možné usporiadať bez toho aby sa dalo bežať na ucelenom okruhu, organizátori mali hlavu v smútku.

Vtedy sa ukázalo ako treba pristupovať k problémom so snehom. Aj bez veľkých finančných nákladov a nárokov na techniku prišla výzva Kremničanov na zorganizovanie dobrovoľníkov na nahadzovanie snehu v problémových úsekoch trate severného okruhu.
Víkend pred podujatím počas piatka a soboty tridsiatka chlapov spolu s organizátormi urobila kus práce, pomohli nahádzať na trasu dostatok snehu a aj s prispením necelých 10 cm snehu, ktorý cez víkend pripadol, bolo možné konštatovať, že pretek bude. Nádej prinášali aj prognózy o možnom intenzívnom snežení tesne pred podujatím ale na to sa spoliehať nedalo. Navyše ak by bolo toho snehu príliš veľa bude čakať OV ďalšia ťažká úloha, upraviť masu snehu tesne pred sobotným pretekom voľnou technikou.

Tieto prognózy nakoniec vyšli takmer do bodky. V priebehu štvrtka a potom najmä v piatok pribudlo v Kremnických vrchoch 40 cm čerstvého snehu. Takúto snehovú vrstvu utlačiť je takmer nemožné a tak mnohí čakali ako bude trať pripravená. Výstižný bol komentár Janky Gerekovej tesne pred štartom, že dnes sa budeme brodiť po kolená v snehu. Mýlila sa, nebrodili sme sa. Aj keď trať bola na niektorých miestach trochu mäkšia a hlbšia, zďaleka to neboli podmienky, ktoré mnohí očakávali. Organizátori pretekov makali celú noc aby trate čo najlepšie upravili. Podarilo sa im to takmer perfektne. Aj príroda sa trochu zľutovala a intenzívne sneženie s príchodom noci ustávalo, čo určite prispelo k optimistickejším vyhliadkam do nasledujúceho dňa.

V sobotu sa tak mohol odbehnúť za príjemného počasia pretek voľnou technikou v dĺžkach 24 a 35 kilometrov. Na trati výraznejšie fúkalo len na Peknej vyhliadke a najnáročnejší úsek bol práve obchvat zjazdovky, kde už po pár desiatkach pretekárov bola trať rozbitá. Tu sa predsa len nedal sneh v prudkom stúpaní utlačiť.

Takže aj ja som si hneď v prvej zákrute pre istotu pomohol „zadnou“ brzdou po tom, čo som vletel do asi metrového valu snehu. No potom to už išlo v pohode a miestami, tam kde bola trať prejdená širokým strojom viac krát, to bolo ideálne. Václavák, Cabanka, Kordícke sedlo a Široká. Tu som sa pred takmer štvorkilometrovým stúpaním prvý krát osviežil na občerstvovačke dúškami jonťáku. Po dlhom, takmer nepretržitom 6 km zjazde, ktorý začína zjazdom k Cabanke a je prerušený krátkym stúpaním od Strednej zvážnice prichádza od chaty Obrázok v Širokej prvá zaberačka v stúpaní k Vlčiemu vrchu s prevýšením takmer 200 metrov. V tomto stúpaní bola trať pomerne dobrá a dala sa nájsť tvrdšia stopa v ktorej sa celkom dobre korčuľovalo. Nasledovalo klesanie od Vlčieho vrchu, v Dirhábskom sedle ďalšia občerstvovačka, potom od Králickej doliny ďalšie stúpanie až po odbočku na Strednú, kde sme sa my „dlhí“ oddelili od „krátkych“, ktorí pokračovali priamo pod Václavák. Po strednej asi kilometrové klesanie a znovu trocha úľava. Trať veľmi dobrá. Potom ďalšie dlhé stúpanie až nad Cabanku, ktoré je dosť podobné tomu okolo Vlčieho vrchu aj keď sa to nezdá – 4 km 160 m prevýšenie.
Kilometre sú trochu hustejšie ako by sa patrilo a tak mám trochu zmiešané pocity ako to s tou dĺžkou trate bude. Pri Cabanke som využil ďalšie občerstvenie. Klesanie k Václaváku poskytne možnosť trochu zregenerovať – občerstvenie som ani tu neodmietol, keďže pred stúpaním na najvyšší bod trasy Pekná vyhliadka 1222 m n. m. už žiadna možnosť nebola a tento kopec predsa len budí rešpekt. Václavák som vybehol celkom sviežo, tu sa trasy dlhej a kratšej opäť stretli a tak bolo na trati veselšie. Na prekvapenie tento úsek bol trochu mäkší ako som očakával. Zjazd k tunelu, dve mierne prevýšenia a obchvat. Na 700 metroch dĺžky prevýšenie 70 metrov dá poriadne zabrať najmä od štvrtej zákruty až za búdu, teda vlastne bufet pri zjazdovke.
Príjemný zjazd od vysielača až do Bystrického sedla a keďže prostredie poznám veľmi dobre, viem, že ma čaká jeden dlhší a jeden kratší kopec. V tom prvom pred vrcholom ďalšia občerstvovačka ale tú ignorujem v domnení, že do cieľa mám už len asi 4 km s prevažným klesaním. Mýtny vrch, Kiar a zjazd, zákruta nazývaná SLON, sme na klasickej hornej päťke. Poznám to tu perfektne, idem po pamäti a rozkladám si sily na finiš. Trasa sa však stáča na dolnú päťku. Nevadí, záverečné stúpanie bude trochu nepríjemné ale zvládnem to. V zákrutách dolnej päťky idem v stope, rýchlosť sa blíži k 40 km/hod. Trochu riskujem ale finiš sa blíži, tak chcem, čo najviac ukrojiť z času. Kilometre a čas už nekontrolujem, spolieham sa na značenie.
Začínam stúpať a kúsok za miestom, kde sa opačným smerom odpája južný okruh je kilometrovník - 33. km, to sa mi zdá vzhľadom na blízkosť cieľa, ktorý odhadujem ani nie na 1 km, trochu málo. No čo, veď ani na iných pretekoch nie je značenie úplne ideálne.

Prebieham popri apartmánoch Relaxu a zbieram posledné sily na záverečný finiš. Som na druhom konci štadióna, čaká ma ľavotočivá zákruta a už len cieľová rovinka... Myslel som si.
Lenže v mieste, kde by som mal vybehnúť na štadión je plot, trať sa znova vracia na bežecký okruh, tento krát v smere hornej päťky. Okamžite viem, že ma čakajú minimálne dva, po viac ako 30-tich kilometroch, naozaj ťažké kopce. V duchu nadávam, spomeniem si na značku 33 km, tak sa zmierujem s tým, že v čase, keď som kalkuloval s asi 200 metrovým finišom musím ešte absolvovať asi 1,5 km do cieľa. Na miernom zjazde pred prvým stúpaním sa teda znova trochu zotavím a naberám posledné sily. V duchu rozmýšľam kde sa trať stočí smerom k štadiónu. Niekde po vybehnutí na kopec je 34. km, tak ešte jeden. Spolubojovníci šomrú spolu so mnou, no nič, musíme to dobojovať. Očakávam najbližšiu odbočku vľavo pod Bystrické sedlo a ešte jeden prudký kopec.
Nestačím sa čudovať, keď míňame najskôr prvú a potom aj druhú odbočku a trať pokračuje stále po hornej päťke. Teraz mi je už jasné keď v najstrmšom stúpaní tohto okruhu objavujem km 35. ,že niečo nie je v poriadku. Ďalej sa už trať musí stočiť na vrchole stúpania doľava. Je to tak, až teraz príde aká taká úľava aj keď meliem z posledných síl.

Zjazd, ŤAVA, Bystrické sedlo, tu sa opäť stretávame s 24-kármi, posledné mierne stúpania, záverečný kopček k štadiónu, medzitým ešte km 36 a či tam bola aj 37-mička, to si už nepamätám. V duchu preklínam toho, kto oznámil, že bežíme 35-ťku a nakoniec nám nameral 37 kilometrov a úplne vypľutý padám do cieľa. Mám to konečne za sebou. S časom pri vzdialenosti 37 km som aj celkom spokojný...

Nakoniec to bolo celé trochu inak. Tých kilometrov bolo 35,4 a vypiekol s nami všetkými (teda asi s väčšinou) ten chlapík, srandista, ktorý rozhadzoval kilometrovníky po trati... Alebo to bola moja chyba, že som si podrobne nenaštudoval mapku trate? Teraz už s časom ani tak veľmi spokojný nie som. Čo už, o rok bude ďalší ročník, tak sa posnažím byť lepší.

V nedeľu mali svoj sviatok klasici. Na programe bola trať v dĺžke 30 km. V nedeľu bolo ešte krajšie počasie, viac slnka a bezvetrie. Trať bola perfektne upravená, natiahnuté 3 strojové stopy. Rozprávka.
Aj keď snehové podmienky nedovolili pripraviť podujatie v plnom profile, bol to vydarený a úspešný ročník. Mnohí sa určite už teraz tešia na ten nadchádzajúci. Ja prídem určite ak mi v tom nezabránia vážne okolnosti. Biela stopa je pre mňa srdcovka. Nie vždy všetko klapne na 100%, no nie je tomu inak ani na iných podujatiach v diaľkových behoch v zahraničí.

Prečo práve Biela stopa?
Biela stopa patrí rozhodne medzi profilovo najnáročnejšie podujatie v Európe a možno aj vo svete.

Len na Bielej stope získate od roku 2011 po absolvovaní nádhernú plaketu akú nezískate na žiadnom inom podujatí. Vynikajúca prezentácia Kremnice, Kremnickej mincovne a Slovenska. (obr. č.2)

Biela stopa je naša, prispieva k propagácii bežeckého lyžovania na Slovensku. Aj keď nie je tak sponzorovaná a propagovaná v médiách, je tu už 42 rokov a potrebuje podporu celej bežkárskej verejnosti. Aj cez Bielu stopu dávame najavo, že sme tu, je nás dosť a tento šport si zaslúži podporu.

Biela stopa a bežecké lyžovanie ma naučilo zmeniť životný štýl.
Preto Biela stopa!

Vďaka patrí všetkým, ktorí toto podujatie organizujú, podporujú a propagujú.
Dovidenia pri 43. Ročníku Bielej stopy v roku 2016.



     
Euroloppet | 21.1.2015 | Karol Kováč | Čítané 2910x | 2 príspevky v diskusii
42. ročník Biela stopa EUROLOPPET sa blíži
2 dni do začiatku podujatia - očakávané sneženie by malo byť miernejšie

Po ročnej odmlke sa blíži ďalší ročník najväčšieho masového podujatia v diaľkových behoch na lyžiach na Slovensku, Biela stopa Euroloppet, ktoré sa uskutoční 31.1. a 1.2. 2015 na Skalke v Kremnických vrchoch.
Po mizernej minuloročnej zime tu máme trochu menej mizernú tohtoročnú sezónu. Január sa blíži ku koncu a ako tak bežkovať sa dá len vo výškach cca 1000 m. n. morom a vyššie. Bolo krátke obdobie, keď sa dalo na bežkách absolvovať pár dní aj v nižších polohách. Aj keď zima ešte nekončí, zdá sa, že nebude patriť medzi tie lepšie.
V Kremnických vrchoch, kde sa už o 10 dní uskutoční ( veríme že áno) 42. Ročník podujatia Euroloppet – Biela stopa majú organizátori problémy so snehom. Aj keď na hrebeni je ho do 40 cm už o pár desiatok metrov nižšie, najmä v lesných častiach tratí centimetre rapídne ubúdajú.
Ak nepribudne do pretekov aspoň 20 - 30 cm snehu v tých nižších partiách, budú musieť organizátori trate redukovať. V takom prípade bude treba na niektorých úsekoch dohádzať, doviesť na trať sneh aby mohol byť použitý aspoň nejaký okruh na severnej časti tratí.
V článku na http://www.euroloppet.sk/historia.html sa môžeme dočítať, že v 2. Ročníku podujatia Biela stopa SNP museli organizátori naviesť na trať 1 800 m3 snehu ! Viete si predstaviť to množstvo? No ale dnes je na Slovensku iná doba.
Aj v iných strediskách, v ktorých sa konajú podujatia v behoch na lyžiach majú starosti so snehom. Ako sme sa mohli dočítať v snehových správach, v talianskom stredisku Toblach, prírodného snehu je tam len do 5 cm ale sneh na tratiach pribúda – navážajú ho nákladnými autami. Aj v Južnom Tyrolsku, podľa informácií od organizátorov podujatia Gsiesertal Lauf je zatiaľ s odretými ušami do 10 cm snehu ale každým týždňom k tratiam pribúdajú nové kilometre a podujatie bude aj keby „traktory padali“ ( The Gsiesertal Lauf Race has never failed to take place and this year will be no different! ) http://blogen.valcasies.com/2015/01/08/09-01-15-extension-to-ski-trail/. V nemeckom Klingenthali museli pretek Euroloppet preložiť na marec.
Takže žiadna sláva to nie je vo väčšine stredísk bežeckého lyžovania.

Ako to teda vyzerá na Skalke dnes, 10 dní pred pretekmi.
V štartovnej listine je prihlásených 427 pretekárov. Nič výnimočné, aj v predošlých ročníkoch sa väčšia polovica registrovala až v poslednom týždni. Pripomínam, že tí, ktorí mali zaplatené štartovné na minuloročný pretek a chcú využiť zvýhodnené 10 eurové štartovné, musia túto sumu uhradiť do 25. januára.
Na FB skupine Biela stopa dnes informoval predseda OV BS Viktor Halíř ( kto nemá FB, tak ako by ani nežil )o tom, že Organizačný výbor oznámi v pondelok v akom profile sa BS uskutoční. Tak isto informuje, že organizujú dobrovoľníkov na nahadzovanie tratí.

Na oficiálnej webovej stránke BS sú uvedené pre tento ročník nasledovné novinky:
________________________________________
19.1.2015 Majstrovstvá ČeskoSlovenska diaľkových behov na lyžiach
Pretekov sa zúčastnia občania Česka a Slovenska, ktorí sa prihlásia na Bielu stopu - preteky freestyle 45 km (koná sa v sobotu 31.1.2015) a Šumavský skimaratón - preteky 45 km klasicky (koná sa v nedeľu 22.2.2015). Vyhodnotení budú pretekári, ktorí absolvovali oba preteky podľa súčtu časov z oboch pretekov. Ocenení budú traja najlepší muži a tri najlepšie ženy v dvoch kategóriách. Na Majstrovstvá ČS sa netreba špeciálne prihlasovať, stačí oba preteky absolvovať.
________________________________________
19.1.2015 Tímové vyhodnotenia
Ide o vyhodnotenie najlepších pretekárov z tímu, napr. firemné preteky, klubové preteky atď. Pretekári sa prihlásia prostredníctvom on-line prihlášky je len potrebné, aby tím mal rovnaký názov klubu a pri prezentácii si tím dohodol pravidlá vyhodnotenia tímových pretekov (kategórie, rozsah, atď). Tím po odbehnutí dostane výsledky podľa dohodnutých pravidiel pri prezentácii. Vyhodnotenie a ocenenie najlepších si robí organizátor tímových pretekov bez asistencie BS.
________________________________________
19.1.2015 Skupinový beh
prihlásiť sa môžu 3 až 5 členné skupiny, bez rozdielu pohlavia a veku. Na výber sú trate v sobotu 25 km voľnou technikou alebo v nedeľu 30 km klasickou technikou. Vyhrá skupina s najrýchlejším časom, ktorý tvorí súčet troch najlepších časov, pretekárov skupiny. Ocenené budú 3 skupiny vecnými cenami v sobotu aj v nedeľu. Členovia skupiny sa prihlásia cez on-line prihlášku na preteky, je potrebné, aby skupina mala rovnaký názov klubu, zaškrtnuté preteky (BS freestyle 25km FS alebo BS classic 30km ) a pri prezentácii si nahlásili názov skupiny a jej členov. Štartovné platia pretekári samostatne, podľa cenníka. Štartovné čísla dostanú pretekári zo sady určenej na trať a budú vyhodnotení aj individuálne.
Toľko teda môj pohľad na blížiaci sa 42. Ročník Bielej stopy a aktuálne dostupné informácie od organizátorov.
Prognózy ( myslím teda dlhodobé predpovede ) dnes sľubujú, že by dokonca organizátorom mohol spôsobiť problém opačný extrém a to je nadbytok snehu, pretože podľa dnešnej situácie by mohlo do začiatku pretekov spadnúť 1-3 dni pred podujatím až viac ako pol metra snehu. Panika je však zatiaľ neodôvodnená, pretože je to ešte veľmi ďaleko na serióznu predpoveď ale treba počítať aj s takýmto variantom.

Želám nám všetkým, ktorí sa pretekov zúčastníme a samozrejme aj organizátorom aby sa počasie nezbláznilo a podujatie sa mohlo uskutočniť v čo najlepších podmienkach.

Aktualizované 27.1.2015
To že sa 42. ročník Bielej stopy uskutoční je už jasné.
Už dnes sú trate na severnom okruhu dostatočne pripravené na podujatie. Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií bude trasa sobotného preteku FT skrátená na 35 km a mal by sa ísť severný okruh s odbočením na strednú zvážnicu znova cez Kordícke sedlo späť na Skalku, kde sa ešte na FIS tratiach pôjde 5 km okruh. Vážnejší problém môže spôsobiť očakávané intenzívne sneženie tesne pred pretekom vo štvrtok a najmä v piatok, keď má spadnúť 30 až 40 cm nového snehu. Tentokrát by sme uvítali ak by sa predpovede nesplnili a bolo toho snehu menej. Bude to ale v každom prípade tvrdá makačka pre organizátorov aby trate upravili.
Na obr. č. 2 je predpokladaný vývoj snehovej prikrývky na víkend. Podrobnejšie môžete aktualizovaný vývoj počasia sledovať v článku http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=356

29. 1. 2015
Tak snáď sneženie dnes a zajtra bude oproti predpokladom miernejšie a nespadne viac ako 30 cm snehu.

     
Euroloppet | 21.1.2015 | Jozef Mecele | Čítané 2450x | 0 príspevkov v diskusii
Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada na Skalke 24. - 25. jan. 2015 preteky Slovenského pohára v behu na lyžiach
Trate budú pre verejnosť uzavreté

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada v sobotu a v nedeľu 24. a 25. januára 2015 na Skalke preteky Slovenského pohára v behu na lyžiach.

V sobotu sa uskutočnia dištančné preteky žiactva, dorastu, juniorov, dospelých a veteránov voľnou technikou s hromadným štartom, v nedeľu je v programe šprint dorastu, juniorov, dospelých klasickou technikou.

V čase konania pretekov od 9:30 do cca 14:00 hod budú pretekové trate pre verejnosť uzavreté. Organizátori sa obracajú na návštevníkov Skalky, turistov, bežkárov, fanúšikov bežeckého lyžovania s prosbou, aby počas podujatia nevstupovali na lyžiarske bežecké trate, zvýšili svoju pozornosť, ohľaduplnosť, dbali na pokyny usporiadateľov, predišli kolíziám s účastníkmi pretekov a prispeli tým k zdarnému priebehu podujatia!

Propozície pretekov:

http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/214/propozice_v.pdf

Ďakujeme!


MKL Kremnica

     
  Kremnické vrchy - Skalka | 14.1.2015 | Martin Ivanic | Čítané 1975x | 2 príspevky v diskusii
Znicene trate polovnikmi.
Kraliky - Kordiky - Tajovska chata

http://bystrica.sme.sk/c/7589880/polovnici-rozryli-bezkarom-stopu.html?ref=njct

Je to skutocne polutovania hodne a dnes 14.1.2015 to je znova prejdene terennym autom.

Ako to riesit ?

Verim ze by sme sa vedeli dohodnut a vzdy pri uprave trati by sme mohli krmivo vyviezt na miesto kde teraz chodili terennym autom. Treba len trochu dobrej vole a citlivosti.<br><br>

     
Kremnické vrchy - Skalka | 6.1.2015 | Karol Kováč | Čítané 2641x | 1 príspevok v diskusii
Trojkráľová Skalka
Nádherný deň na bežkárskych tratiach

V Kremnických vrchoch konečne zavládla poriadna zima s dostatkom prírodného snehu. Od začiatku decembra, keď napadlo asi 10 cm snehu sa zimná sezóna v Kremnických vrchoch rozbiehala pomaly. Počasie bežkárom neprialo, no napriek tomu kremničania dokázali pripravovať bežkárske trate podľa podmienok takmer nepretržite zjazdné. Najskôr to bola iba inline dráha a plocha štadióna, neskôr aj päťka na FIS okruhoch. Tá pravá zima však dorazila až ostatný víkend, keď od soboty večera v priebehu dvoch dní napadlo za silného vetra cca 20 až 30 cm nového prachového snehu. Dnes, na Troch kráľov sa počasie trochu upokojilo, vyšlo slnko a aj keď vietor trochu znepríjemňoval športovcom pobyt, bola to dnes paráda. V okolí štadióna Rudolfa Čilíka na Skalke ako aj na ostatných tratiach v Kremnických vrchoch sa na bežkách preháňali stovky milovníkov bežeckého lyžovania. Konečne sme si tak mohli vychutnať pravé zimné počasie pri teplote od -5 do -10 stupňov. Veľkým pozitívom je, že chlapi "zodpovední" za úpravu tratí skutočne brázdili s mechanizmami tak, aby sme mali čo najlepšie podmienky. Pritom v nedeľu a v pondelok za hustého sneženia a silného vetra to vôbec nebolo jednoduché. Chcem sa v mene všetkých, ktorí sme si užívali športovanie na upravených tratiach za ich prácu poďakovať. Dnes boli perfektne upravené okrem inline dráhy a plochy štadióna kompletné trate na FIS okruhoch s ideálnymi podmienkami pre klasickú aj voľnú techniku. Tak isto bola upravená aj trasa z Králik a zo Skalky na Hostinec. Z fotografií na FB stránke Bielej stopy je vidno, že celkom dobre bola upravená aj trať Skalka - Cabanka. V snehových správach sa možno dozvieme o ďalších upravených tratiach.
Dobrá správa pre tých, ktorí sa pripravujú a tešia na Bielu stopu je tá, že ak sa naplnia predpovede o ďalšom snežení cez víkend ( aj keď v sobotu hrozí dážď ), s najväčšou pravdepodobnosťou budú koncom januára podmienky na zorganizovanie tohto podujatia vyhovujúce. Takže sa už môžeme po ročnej prestávke tešiť na toto veľké podujatie.
Z dnešnej atmosféry na Skalke si môžete pod článkom pozrieť niekoľko fotografií.
Aktuálny stav snehovej pokrývky na hrebeni Kremnických vrchov odhadujem na 20 až 40 centimetrov.

     
Kremnické vrchy - Skalka | 28.12.2014 | Karol Kováč | Čítané 3395x | 2 príspevky v diskusii
Premeny Skalky
Situácia v TOP stredisku bežeckého lyžovania na Slovensku

Mnohí so mnou určite súhlasia, že najlepším strediskom bežeckého lyžovania je už dlhšiu dobu Skalka v Kremnických vrchoch. Potvrdzuje sa to aj teraz, keď v našich končinách pretrvávajú nepriaznivé snehové pomery hoci sezóna by už mala byť v plnom prúde. Jediným konkurentom by mohlo byť Štrbské pleso, no nemôžem sa ubrániť dojmu, že tam nie sú takí zanietení ľudia pre amatérske bežecké lyžovanie ako na Skalke, hoci sa jedná o oveľa lepšie vybavené lyžiarske stredisko so zázemím a históriou. Nechcem tu však polemizovať a porovnávať tieto dve strediská. Je však pravdou, že v tejto zimnej sezóne sa zatiaľ dá ako tak behať len v týchto spomínaných strediskách.
Chcem ešte zdôrazniť, že kladiem dôraz na podmienky pre amatérskych športovcov a turistických bežkárov. Koniec koncov podmienky pre podporu profesionálnych pretekárov v behu na lyžiach sú na Slovensku tak či tak biedne.
Pamätáme si uplynulú katastrofálnu zimnú sezónu a aj na spory okolo úpravy tratí pre bežkárov v Kremnických vrchoch a špeciálne na Skalke. Nechcem sa k tomu vracať, články o vtedajšej situácii sú na našom serveri zverejnené, kto chce, môže si ich znova prečítať.
Jedno čo chcem zdôrazniť, je zmena ktorú musel pocítiť každý, kto sa rozhodol aj napriek nie priaznivým snehovým pomerom a neskorému nástupu zimy, prísť na Skalku s túžbou konečne sa postaviť na bežky. Neverím, že niekto mohol byť výraznejšie sklamaný. Pri výške snehu od 10 do 20 cm sú už od začiatku decembra takmer nepretržite veľmi dobre upravené trate na inline okruhu, na ploche štadióna, 5 km okruh na FIS tratiach a dokonca už boli alebo znova sú zjazdné a upravené trate do Kordíckeho sedla, či pod Zlatú studňu. Informácie sa môžete dozvedieť od našich užívateľov v snehových správach a na facebookovej skupine Bielej stopy, kde sú denne aktuálne informácie.
V minulosti do snehových správ na náš server prispievali i predstavitelia Bielej stopy alebo Skalka arény. No po našich kritických postrehoch k úprave tratí a k rozvoju strediska na Skalke sa ich príspevky akosi vytratili. Mnohí z nás stále nedokážu stráviť kritiku aj keď je oprávnená. Aj tak si myslím, že najdôveryhodnejšie snehové správy vedia poskytnúť len bežkári, ktorí si tú ktorú trasu osobne prejdú a potom o stave informujú.
Dôkazom o tom, že dobre mienená kritika vie priniesť svoje ovocie je práve terajší stav, keď už pri výške snehu okolo 15 cm, sú trate pravidelne upravované. A pritom sa nezmenilo tak veľa, iba prístup ľudí a trochu iný pohľad na to, čo návštevníci Skalky – bežkári potrebujú. Ak v decembri 2013 niekto argumentoval, že 20-30 cm vrstva je pre strojovú úpravu málo a dnes už stačí aj 10 cm tak je to pozitívny obrat. Je pravda, že dnes sa zatiaľ trate upravujú stopovacím zariadením za skútrom, ktoré asi začiatkom minulej sezóny k dispozícii ešte nebolo. V každom prípade stav v decembri 2014 je diametrálne odlišný oproti decembru 2013.
13. decembra bolo podpísané Memorandum o partnerstve a spolupráci medzi TJ Biela stopa a Mestským klubom lyžiarov Kremnica. Toto memorandum má byť základom pre spoluprácu oboch organizácií pri organizovaní bežeckých podujatí, koordinácii činnosti a zabezpečovaní úpravy bežeckých trás v Kremnických vrchoch. Je to signál k zjednocovaniu úsilia spojiť doteraz roztrieštené aktivity v tejto oblasti. Veríme, že toto memorandum prispeje k väčšej spokojnosti bežkárskej verejnosti, ktorá si Kremnické vrchy a Skalku obľúbila a nezostane iba vo forme deklarácie.
Som rád, že po ťažkej zimnej sezóne 2013/2014 a tiež aj napriek nepriaznivému začiatku tejto zimnej sezóny to na Skalke začína fungovať konečne tak ako má. Vďaka v mene bežkárov patrí všetkým, ktorí sa o to pričinili a verím, že odhodlanie ich neopustí počas celej sezóny nech už sa bude vyvíjať z hľadiska snehových podmienok akokoľvek.
Držím palce a môžem za seba a iste aj za užívateľov servera www.bezkar.sk prisľúbiť podporu v snažení ďalej rozvíjať bežecké lyžovanie na Skalke a v Kremnických vrchoch.


     
  Informácie | 18.12.2014 | Karol Kováč | Čítané 1867x | 0 príspevkov v diskusii
Zabudnuté lyže na Skalke
Pomôžte nájsť

Návštevník našich stránok ma požiadal o zverejnenie nasledujúcej prosby.

Chcem poprosiť poctivého nálezcu ktorý našiel lyže Atomic na malom parkovisku zboku Skalka Areny ktoré som tam omylom zabudol o skontaktovanie sa so mnou. Môj kontakt 0905888603
Po spresnených informáciách dopĺňam, že bežecké lyže Atomic boli zabudnuté dňa 18.decembra o 15:15 hod, opreté o stenu Relax centra, kde je vchod do telocvične.
Lyže Atomic skate sú červenej farby, popísané fixkou číslami.

Ak niekto o týchto lyžiach viete kontaktujte zábudlivca, prípadne napíšte mne alebo do diskusie pod článok.

Ďakujem za užívateľa Karola.

     

strana 8 9 10 11 12